Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » » Ruza - Kraljica vrta


Ruza - Kraljica vrta

1. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:34:35

Mislim da "Kraljica vrta" kako je još nazivaju zaslužuje svoje mesto ovde.

[img:f6e850f7a1]http://www.domovina.com/slike/proizvodi/v1401.jpg[/img:f6e850f7a1]

Evo nešto o njoj:

ROSE - RUŽA VRTNA

Drugi nazivi: majska ruža, mirišljavka, mža stolistica..
Latinski naziv: rosa centifolia


Opis biljke: ruža vrtna trajna je biljka koje grm naraste i do 2 metra. Pojedine vrsti ruža uzgajaju se u obliku drveta. Danas se uzgaja nekoliko hiljada vrsti ruža. Listovi su golemi. Perasti listici s donje strane su svjetliji, trepavicasto i jednostruko nazubljeni. Prvobitna boja ružinog cveta bila je ružicasta, no danas postoje ruže razlicitih velicina cvetova i boja. Cvetovi imaju veliki broj cvetnih latica i prašnika. Pojedine vrste neobicno su ugodna i lepa mirisa, a ukusa blagog koji lagano steže... ,

Stanište: uzgaja se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke: za lek skupljaju se latice u punom cvatu
i po suvom vremenu ..

Lekovito delovanje: caj od latica ruže preporucuje se kao sredstvo za cišcenje krvi. Taj caj lagano otvara, pa se koristi kod žutice, prekomeme menstruacije, nesvestice, vrtoglavice i glavo-bolje. Latice ruže veoma su korisne kao sredstvo za jacanje srca i živaca. Izvana koriste se latice ruže u obliku obloga kod vrbanca..

[img:f6e850f7a1]http://www.herbateka.com/slike/rosacentifolia.jpg[/img:f6e850f7a1]

2. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:35:02

Nekada se vjerovalo da ruže ženu čine lijepom, a njenu kožu baršunastom ukoliko se kupa u vodi "začinjenoj" laticama ruža. Umjesto toga mi preporučujemo oplemenjivanje vaših domova ovim lijepim cvijetom koji se može gajiti i u sobnim uslovima...

Prvo pravilo koje treba znati kada se govori o sobnom uzgajanju ruža je da se njihovo cvjetanje može forsirati već u decembru i da se naravno za ove potrebe uzimaju ruže proizvedene u tzv. "kontejnerima". Sljedeće je odabir pravog mjesta sa više svjetlosti u toj prostoriji, a to je, po mogućnosti, južna strana sobe. Prije nego što se unese u stan da bi cvjetala u toku zime, izbojci se orežu na tri do sedam okaca, a zagrijavanje prostorije treba da bude postepeno, od 18 do 22 stepena C.

Njega ruža u sobi sastoji se u zalivanju, prihranjivanju rastvorom |ubriva (Flovit, Cvetal, Fertigal) i zaštiti od lisnih vaši, grinja i pauka, tripsa i gljivičnih bolesti. Ruže se, inače, u sobnim uslovima ne mogu držati preko cijele godine, jer bi ubrzo izgubile svoju vitalnost i prestale da se razvijaju. Zbog toga ih treba već u junu iznijeti iz sobe u vrt ili na balkon, zajedno sa saksijom zakopati u zemlju i tu ih gajiti do jeseni. Kada se oporave, sljedeće zime su ponovo sposobne za cvjetanje u sobnim uslovima. Inače, u toku ljeta sobna ruža može predstavljati i divan ukras balkona gdje će neprekidno cvjetati. Ljetnji period služi dakle da sobne ruže regenerišemo i osposobimo za gajenje.

Ljubitelji cvijeća treba da znaju da svake druge godine,u jesen, prije unošenja ruža u sobu, ove cvjetove treba da presadimo u malo veću saksiju, a to ćemo učiniti na sljedeći način: Dva-tri dana prestajemo da zalivamo ružu, pa kada je zemlja već prosušena okrenemo njen otvor nadolje i oprezno je kucnemo o ivicu nekog čvrstog predmeta, istovremeno držeći šaku ispod da prihvatimo ružu sa busenom koja će ispasti iz saksije. Potom pripremimo novu saksiju za sadnju tako što na njeno dno stavimo malo drenažnog sloja-šljunka 1-2 cm, preko toga nekoliko šaka supstrata, a onda sadnicu zajedno sa busenom, vodeći pri tom računa o dubini sadnje (oko 3 do 4 cm do ivice saksije treba da ostane slobodno). Poslije ovoga dodajemo svuda oko busena supstrat. Sve to treba čvrsto sabiti prstima, vodeći računa o tome da se busen ne ošteti. Poslije sadnje cvijet treba zaliti, prihraniti rastvorom i saksija je spremna za unošenje u sobu i dalje gajenje. Na ovaj način saksijske ruže se mogu održati u dobroj kondiciji više godina. Kada sobne ruže postepeno izrastu toliko da se više ne mogu smještati u saksije, mogu se uspješno presaditi na stalno mjesto u vrtu ili na balkonu. Tu one doživljavaju svoju drugu mladost, jer mogu cvjetati još dugi niz godina.

3. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:35:27

SATIRANE PRINCEZE"

U prirodi raste mnogo samoniklih ruza koje cvetaju u dve boje. Najcesca je kombinacija zute sa crvenom ili ruzicastom bojom. Postoje"satirane" kada jedna boja postepeno prelazi u drugu i "sarene" na kojima su boje jasno odvojene. postoje i ruze sa tri ili vise boja, koje se tokom godine menjaju.

Visebojne ruze lepo izgledaju u buketu, a njihovo sarenilo simbolizuje zivotnu radost

"Little flirt" - Minijaturna, daje cvet pojedinacno. Spoljna strana latice je zuta, unutrasnja narandzasto crvena. Visine je do 30 cm.
"Baby maskarade" - Mini ruza visine 40 cm, cveta u buketima po 20 cvetova. Boje zute sa prelazom u ruzicasto. Pogodna za sadnju u mini lonce i mini ruzicnjake. Miris je slab.
"San Valentin" - Mini ruza sa krupnim, zuto-crvenkastim cvetom. Pupoljak je vrlo lepog oblika, pogodan za male aranzmane. Naraste i do 50 cm.
"Rumba" - Polianta, visine do 50 cm. Nije probirljiva u pogledu zemljista. Boje je zute, a kako se rascvetava pocinje da crveni, tako da na jednoj biljci ima vise boja; otvoreni cvet je crven, poluotvoreni crveno-zut, a pupoljak zut. Pogodna za grupe.
"Charleston" - Floribunda visine oko 60 cm, otpornog lista i zbijenog grma. Cveta zuto-crveno. Pogodna za parkove i vrtove.
"Pineapple Poll" - Floribunda zuto-narandzaste boje sa posebnim, jakim mirisom, koji potseca na ananas, pa se zato u vrtovima sadi pored mesta za sedenje.
"Sea Pearl" - Poznata floribunda koja puno cveta, a cvet tokom godine menja boju. Pogodna za pojedinacnu sadnju, ili grupe.
"Pigalle" - Floribunda cije su latice spolja bakarno zute, a iznutra narandzaste. cvetovi su krupni i u grozdovima. Visine je oko 60 cm.

4. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:36:34

SATIRANE ČAJEVKE I PENJAČICE

Ovo je poslednja prica u serijalu o ruzi - kraljici cveca. Nadamo se dasmo uspeli da ih dostojno pretstavimo i da ce, na radost vasih ukucana, neke od njih postati ukras i vaseg vrta ili balkona.

"Doble delight" - Jedna od najlepsih ruza, ova ruza je proglasena za najlepsu ruzu Amerike. Krem bele latice sa primesom zute, oivicene su jarko crvenom bojom. Cvetaju obilno i na zbunu uvek ima cvetova. Miris je jak i specifican.
"Caribia" - cajevka spolja zutih, a iznutra koralnocrvenih latica. prva bastenska ruza, najlepsa pojedinacno i u manjim grupama.
"Monica" - cajevka pogodna za rezani cvet. Dugi, spicasti pupoljci, bakarno crveni, oiviceni zutim su na dugim jakim drskama.
"Neue Revue" - bela cajevka crvenih rubova latica. Trnovita, zbijenog zbuna. Pogodna za pojedinacnu sadnju.
"Jospeh's Coat" - grmolika, visine oko 2 m, pogodna za parkove. Zuta sa narandzasto-crvenim prelivom. Raste uspravno, bez oslonca.
"Bonanza" - grm preplavljen zutim cvetovima sa crvenim sarama. Cvetovi u velikim grozdovima. Visina 1,5 do 2 m.
"Handel" - penjacica visine oko 2 m. Cvet je mlecno beo sa malo zutog preliva, latica oivicenih karmin crvenom. Sadi se pojedinacno ili u grupi.
"Bassino" - puzavica neznih cvetica u obliku casice, krv crvene boje, sa izrazito zutom u sredini. Sadi se u manjim grupama, a najefektnija u kamenjaru. Puzi po zemlji.

ČAJEVKE
Klasicne ruze sa krupnim i cesto, divno mirisnim cvetovima.
Snaznog porasta i visokih izdanaka. Biljke su visine do 1 m, a najcesce izmedju 60 i 80 cm. (u zavisnosti od sorte, mesta sadjenja i klime). Sadnice su plemenite forme, najcesce mirisne i pogodne za rezanje, krupnih cvetova i velikog izbora boja. Pogodne su za sve tipove vrtova. Sade se u grupama, vrstama, gredicama, pojedinacno ili vezano sa drugim biljkama. Rastojanje pri sadnji je 40 cm. ili 5-6 komada po kvadratnom metru.

MNOGOCVETNICE
Ruze sa sirokim spektrom koriscenja
Biljke uspravnog rasta, izdanaka visine od 40 - 90 cm. (zavisno od sorte, mesta sadjenja i klime); u velikom broju sa mirisnim cvetovima, koji se formiraju u buketima. Cvetaju obilno, pa se sadjenjem u masi postizu snazni i obojeni efekti. Pogodne su za sadjenje: kod svih tipova kucnih vrtova, pored staza, u parkovima, pored ulica, kao cvetne zive ograde, leje i bordure. Treba teziti jednobojnim efektima ili voditi racuna o skladu boja, za visebojne grupe. Sade se na rastojanju od 30 - 40 cm. ili 6 - 8 biljaka po metru kvadratnom.

PENJAČICE
Divnih cvetova i visine do 4 metra. Cvetaju cele sezone.
Pogodne su za formiranje pergola, hladnjaka, cvetnih zivih ograda, maskiranje zidova i neuglednih pozadina. Biljke imaju visoke izdanke i ako zelimo da ostanu uspravne, moramo traziti oslonac. U suprotnom ce padati dole, sto ce izgledati privlacno, ako su u vrsti. Ako im klima i mesto sadjenja odgovaraju, u zavisnosti od sorte, mogu narasti i do 4 metra. U zavisnosti od bujnosti i namene sade se na rastojanju od 1 - 2 m.

GRMOLIKE
Zbunovite, bujne, ukrasne buketuse sa dugim trajanjem cvetova
Imaju sirok spektar koriscenja. Od njih se prave cvetne zive ograde, obojene cvetne leje, pa i male sume. Po pravilu se sade pored ograda. Za pojedinacno sadjenje se koristi stap, kao oslonac. Biljke su uspravnog rasta, visokih izdanaka do 2 metra, mnogobrojnih, raskosnih cvetova i cesto mirisne. Sade se na rastojanju 60 - 100 cm. ili 1 - 2 sadnice po metru kvadratnom, u zavisnosti od bujnosti i nacina secenja izdanaka.

MINIJATURNE
Male i otmene ruze, prikladne za posebne polozaje
Pogodne za sadnju na balkonima, u saksijama i zardinjerama; divno izgledaju i pored staza. Mogu se kombinovati sa niskim cetinarima. Vrlo su niske, zbunastog rasta, visine do 40 cm. Tokom cele vegetacije neprestano i bogato se obnavlja mnogo sitnih cvetova. Sade se na rastojanju od 25 cm. ili 12 biljaka po metru kvadratnom. Ako se sade u saksije, precnik i dubina posuda mora biti najmanje 25 cm., a supstrat se mora menjati posle dve godine.

POLEGLE RUŽE
Bodendecker ruze - cvetne alternative za monotone zelene povrsine
Spadaju u jednu potpuno novu grupu ruza, koja se svake godine uvecava novim selekcijama. Rastu snazno i poleglo po zemlji, praveci pravu malu sumu. Sade se po parkovima i vrtovima, kao dopuna drugim biljkama, ali i kao samostalne celine. Postoji vise tipova ovih ruza. Neke sorte su potpuno polegle, visine 30 cm., dok su druge bujnije i visine od 60 - 100 cm. Sade se na rastojanju od 40 - 80 cm., ili 1 - 6 biljaka po metru kvadratnom, zavisno od sorte.

ENGLESKE RUŽE
Pravi evropski hit - ruze romanticnog mirisa i specificnih cvetova
U Evropi se ne postoji ni jedan veliki rasadnik a da u svom asortimanu nema zastupljene ove ruze. Ove ruze su uglavnom grmolike, specificnog oblika cveta, sa mnostvom latica i mirisa kao u starih ruza koje su gajile nase bake. Sade se kao i grmolike, pojedinacno ili kao ograde, na rastojanju od 60 - 100 cm.

5. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:37:00

KRALJICA VRTA

Minijaturne ruze, pokrivaci tla, grmolike, stablasice, puzavice, cajevke, poliante... Sve one daju neiscrpne mogucnosti uredjenja vrta na neki nov, drugaciji nacin. Treba ih samo znalacki ivesto grupisati po rastu i boji cveta.

Veoma uspesno mogu se kombinovati sa ostalim cvetnim vrstama i ukrasnim zelenilom. Kada se tome doda detalj od kamena, drveta ili metala, mogu se dobiti veoma zapazene kompozicije. Evo nekoliko primera.

ZA MALI PROSTOR

[img:d68bb9762c]http://www.garden.co.yu/tekstovi/jruze1.jpg[/img:d68bb9762c]

Ruze stablasice su povoljno resenje za vrtove u kojima ima malo prostora. Na nevelikoj povrsini mogu se posaditi i ruze i letnje cvece. U centru kompozicije je sorta "Apricot nektar". Tokom prascvetavanja menja boju cveta od nijanse zrele kajsije do krem. Donji "sprat" treba ispuniti cvecem u boji ruze, kao sto su kineski karanfil, zevalica, dimorfoteka i sve to obrubiti srebrnolisnom cinerariom (pepeljuga).


EFEKTNA KOMPOZICIJA

[img:d68bb9762c]http://www.garden.co.yu/tekstovi/jruze2.jpg[/img:d68bb9762c]

Starinski metalni oslonac dobro ce posluziti za uzgoj ruze puzavice, popularne sorte "sympathie". Njeni somotasto crveni cvetovi pojavljuju se nekoliko puta godisnje. Na pozadini koju stvara tamno zelena kugla simsira, svetlo zuti oblacici niskih trajnica (na primer sedum) deluju izuzetno efektno. Uz samu ivicu posadjen je verbaskum. Njegovi srebrni listovi i zuti cvetovi koji streme u visinu cine harmonicnu vezu izmedju niskog rastinja i visoke ruze.

Takva kompozicija moze biti pogodna ne samo za detalj na kraju staze, vec i za vizuelnu, ali i fizicku podelu prostora (recimo na terasi). Za oslonac u tom slucaju moze posluziti bilo kakav stub ili deo gvozdene ograde.

Oslonac obavijen granama ruze moze lepo izgledati i u centru rondele sa ukrasnim travama. Za ovu svrhu moze se koristiti nekoliko prelepih vrsta ruza puzavica, kao sto su "albertine", "dortmund", "golden shovers", "lawinia", "maria lisa", "new dawn" i druge.

SAVRŠEN ANSAMBL

[img:d68bb9762c]http://www.garden.co.yu/tekstovi/jruze3.jpg[/img:d68bb9762c]

Uz grmolike ruze izuzetno dobro pristaju trajnice plavih cvetova i mirisne trave. Na crtezu je nova sorta "mein schöner Garten", koja ima snazan, gust grm sa romanticnim, duplim, ruzicastim cvetovima. Ovu ruzu obrubljuju rascvetani zbunovi kariopterisa, santoline i drugih prikladnih trajnica. Od mnogih prelepih zbunova ruza mogu se preporuciti i sorte "angela", "felicitas", "romanze", i druge.

6. Brankica - View this post online

28.02.2004. 22:37:55

Vrijeme ruža

SADNJA

Kada više nema opasnosti od jakih mrazeva, vrijeme je za sadnju ruža. Kupljene sadnice najprije namočite u posudi s vodom kako bi povratile vlagu izgubljenu tokom transporta. Prije sadnje skratite sve, a pogotovu oštećene dijelove korijena tako da im je ukupna dužina oko 30 cm. I nadzemne izdanke treba skratiti da dođu u ravnotežu s korijenom. To je najvažnije kod čajnohibridnih vrsta ruža.
Izdanke kratite tako da ograničite njihov broj i broj oka. Ako ima više od četiri izdanka, potpuno ih odrežite, no najbolje je da ostanu tri. Svaki izdanak skratite toliko da ostanu na njemu tri do četiri oka. Dobar korijen u početku rasta na ovom mjestu može podnijeti rast tri do pet oka. Ako uz to ostavite četiri do šest oka kao rezervu, imat ćete 11 do 13 oka ukupno koje smijete ostaviti na presađenoj sadnici, odnosno, izdanke valja za toliko skratiti. Ako su pak na sadnici samo dva izdanka, manj ih skratite vodeći računa o ukupnom broju oka.
Odmah nakon sadnje izdanke zagrnite zemljom kako bi usporili rast oka, a dali više vremena korijenu da započne rasti. Na kraju, ne zaboravite sadnicu dobro zaliti vodom.
Izdanke penjačica ili parkovih i botaničkih ruža dovoljno je skratiti za polovicu. Kod ostalih vrsta pazite da na izdanku ostane do pet oka.
Sve ruže osim botaničkih vrsta tjeraju duboko korijenje i traže položaj s mnogo sunca i mnogo krečnjaka u tlu. Ne valja ako ih zaklanjaju i ograničavaju susjedne biljke, trajnice ili drveće. Izdašno gnojenje kompostom i zrelim stajskim gnojem ruže će vam uzvratiti ljepotom i bogatim cvjetanjem.

OBREZIVANJE
Ranijih godina posađene ruže sad treba obrezati. Grmolike ruže obrezujemo na srednju visinu, uvijek jedan do dva cm iznad oka, jer se mjesto reza osuši a s njime bi se osušilo i oko ako je preblizu.
Čajnohibridne vrste skratite za trećinu što obično spada u kategoriju niskog obrezivanja. Polyanthe i floribunde na sličan način, a to će znatno pojačati rast kada u proljeće zatopli.
Višegodišnje, dobro izrasle i snažne ruže bez obzira na vrstu dovoljno je skratiti na srednju visinu. Smrznute i preguste, pogotovo u sredini grma izrasle izdanke, treba potpuno odrezati. Pametno je odrezati i sve slabe izdanke.
Visoko rezanje postiže se kad na pojedinom izdanku ostavite najmanje sedam - osam oka. Cvjetovi će se tada pojaviti najranije, ali je ovakva rezidba opravdana samo kad želimo u jednoj sezoni dobiti mnogo cvjetova slabije kvalitete. Nije ipak preporučljivo ići na visoku rezidbu kroz više sezona uzastopno, već naizmjence treba primijeniti i nisko ili srednje obrezivanje.
Kod penjačica, parkovih i botaničkih ruža obrezuju se i čiste ocvali i bescvjetni izdanci. Ako namjeravate izmijeniti rast i oblik, treba obrezivati ljeti kad grmovi prestanu cvjetati.

7. Brankica - View this post online

29.02.2004. 14:29:05

KRALJICA VRTA

Minijaturne ruze, pokrivaci tla, grmolike, stablasice, puzavice, cajevke, poliante... Sve one daju neiscrpne mogucnosti uredjenja vrta na neki nov, drugaciji nacin. Treba ih samo znalacki ivesto grupisati po rastu i boji cveta.

Veoma uspesno mogu se kombinovati sa ostalim cvetnim vrstama i ukrasnim zelenilom. Kada se tome doda detalj od kamena, drveta ili metala, mogu se dobiti veoma zapazene kompozicije. Evo nekoliko primera.

ZA MALI PROSTOR

Ruze stablasice su povoljno resenje za vrtove u kojima ima malo prostora. Na nevelikoj povrsini mogu se posaditi i ruze i letnje cvece. U centru kompozicije je sorta "Apricot nektar". Tokom prascvetavanja menja boju cveta od nijanse zrele kajsije do krem. Donji "sprat" treba ispuniti cvecem u boji ruze, kao sto su kineski karanfil, zevalica, dimorfoteka i sve to obrubiti srebrnolisnom cinerariom (pepeljuga).


EFEKTNA KOMPOZICIJA

Starinski metalni oslonac dobro ce posluziti za uzgoj ruze puzavice, popularne sorte "sympathie". Njeni somotasto crveni cvetovi pojavljuju se nekoliko puta godisnje. Na pozadini koju stvara tamno zelena kugla simsira, svetlo zuti oblacici niskih trajnica (na primer sedum) deluju izuzetno efektno. Uz samu ivicu posadjen je verbaskum. Njegovi srebrni listovi i zuti cvetovi koji streme u visinu cine harmonicnu vezu izmedju niskog rastinja i visoke ruze.

Takva kompozicija moze biti pogodna ne samo za detalj na kraju staze, vec i za vizuelnu, ali i fizicku podelu prostora (recimo na terasi). Za oslonac u tom slucaju moze posluziti bilo kakav stub ili deo gvozdene ograde.

Oslonac obavijen granama ruze moze lepo izgledati i u centru rondele sa ukrasnim travama. Za ovu svrhu moze se koristiti nekoliko prelepih vrsta ruza puzavica, kao sto su "albertine", "dortmund", "golden shovers", "lawinia", "maria lisa", "new dawn" i druge.
SAVRSEN ANSAMBL

Uz grmolike ruze izuzetno dobro pristaju trajnice plavih cvetova i mirisne trave. Na crtezu je nova sorta "mein schöner Garten", koja ima snazan, gust grm sa romanticnim, duplim, ruzicastim cvetovima. Ovu ruzu obrubljuju rascvetani zbunovi kariopterisa, santoline i drugih prikladnih trajnica. Od mnogih prelepih zbunova ruza mogu se preporuciti i sorte "angela", "felicitas", "romanze", i druge.


» Mama-Mami Forum » » Ruza - Kraljica vrta
28.01.2015. 10:06:57 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |