Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » » SAVETI


SAVETI

1. Brankica - View this post online

29.02.2004. 13:58:33

Sobno cveće zimi

U zimskim danima, bez mnogo svetlosti, sobne biljke traže posebne načine nege. Mnoge imaju period mirovanja, kada zalivanje treba svesti na najmanju meru, neke vrste upravo u ovom periodu cvetaju, pa uz redovno zalivanje traže i jednom nedeljno prihranjivanje tečnim mineralnim đubrivima.

Zalivanje: one cvetnice koje u toku ili krajem zime cvetaju, zalivaju se svaka dva-tri dana, čim primetite da se zemlja prosušila. Ukoliko je u sobi centralno grejanje, biljke treba da zalivate svaki drugi dan. Ovo važi za ciklame, kamelije, kalanhoje, amarilis, azaleu, gloksiniju i slične vrste. Afričke ljubičice, iako cvetaju i zimi, ne podnose mnogo vlage, a pogotovo ne kvašenje listova, pa ih treba zalivati sasvim umereno (najbolje je sipati vodu u tacnu - podlošku i posle dvadesetak minuta prosuti višak koji zemlja nije upila). Na zalivanje kaktusa i sukulenti treba tokom zime skoro da zaboravite, jednom u petnaest dana je sasvim dovoljno. Još nešto je važno: voda za zalivanje treba da je odstajala i sobne temperature, nikako ne hladna voda sa česme. Posle svakog zalivanja opet napunite flaše vodom i ostavite ih za sutrašnje zalivanje cveća.

Vazduh: U stanovima sa centralnim grejanjem vazduh je suv i ponekad previše topao pa biljke lako stradaju. Postoje posebne posude koje se pune vodom i stavljaju na radijatore, ima i aparata koji vlaže vazduh, ali često sve to nije dovoljno. Biljke treba često prskati finim raspršivačem, a ponekad i oprati lišće vlažnom krpom ili sunđerom. Tako ćete ukloniti i prašinu koja se tu skuplja. Inače, cveću će prijati češće provetravanje prostorija, ali ne i promaja ili neposredan udar hladnog vazduha kada je temperatura ispod nule.

Prihranjivanje: Tokom zime biljke prehranjujte jednom mesečno. Jedino vrste koje cvetaju u ovo doba godine traže tečno mineralno đubrivo, rastvoreno u vodi za zalivanje, jednom nedeljno.

Svetlost: U sumornim zimskim danima biljke treba smestiti što bliže prozoru, da bi uhvatile svaki tračak svetlosti. Nekim biljkama je zimi i na prozoru previše mračno, pogotovo ako ih zaklanjaju gušće zavese. Zato, u toku dana, kada je najsvetlije, treba razgrnuti zavese bar na sat-dva.

Osnovna pravila pri prihrani cveća

Da bi se cveće uspešno uzgajalo i obezbedili cvetovi sa lepim i karakterističnim bojama pojedinih vrsta, nužno je pri uzgoju ispoštovati sledeće: -- Samo zdrave biljke prihranjivati, jer se kod bolesnih pri prihrani pogoršava stanje. -- Prihranjuje se samo kad je zemljište vlažno, jer se sa zalivanjem suvog zemljišta gubi deo hraniva, a može se oštetiti i koren biljke. -- Tek presađenje biljke ne treba odmah prihranjivati, ukoliko je đubrenje obavljeno pre sadnje. Prihraniti nakon dva do tri meseca. -- U toku i nakon cvetanja ne treba prihranjivati, jer je biljka primila sva potrebna hraniva za normalno obavljanje životnih funkcija. -- Reznice i mlade biljke prihranjivati kada im se dovoljno razvije korenov sistem. -- Lončarice se prihranjuju samo u vreme vegetacije pa i u fazi cvetnih pupoljaka. -- Najbolje vreme za prihranu su oblačni dani. Po suncu se ne sme prihranjivati jer može doći do ožegotina. Prihranjivanje obaviti u jutarnjim satima da bi biljka tokom dana usvojila što više hraniva. -- Kaktuse i sukulente sa karakterističnim oblicima netreba prihranjivati, jer mogu izgubiti te oblike. Isto tako biljke sa dekorativnim listovima netreba prihranjivati jer će izgubiti dekorativnost i postati zelene. -- Zelene vrste cveća troše više azota, a fosfor i kalijum utiču na boju i bujnost cvetova.
Cveće služi za ukrašavanje životne sredine. U stanovima koristiti sobno i balkonsko cveće. Đubrenje sobnog cveća
Sobno cveće zahteva za svoj razvoj redovitu negu, dovoljno svetlosti, vode i hrane. Za đubrenje sobnog cveća obično se koristi organsko đubrivo kod primene supstrata, a kad je posađeno koristi se granulirano, tečno i kristalno mineralno đubrivo.
Primer đubrenja: -- Jednom nedeljno 10 gr NPK 15:15:15 uneti u saksiju, plitko zatrpati i zaliti ili u 1 litar vode dodati 2 do 4 ml tečnog đubriva i zalivati jednom nedeljno sa 5% otopinom. Đubrenje balkonskog cveća
Ova grupa cveća je interesantna zbog ukrašavanja balkona i terasa a najviše se koriste muškatle i petunije. Zbog svoje izuzetne dekorativnosti i cvetanja tokom celog leta pomenuto cveće se redovno nalazi na balkonima. Za đubrenje se koristi tečno mineralno đubrivo NPK 4:6:8 tako što se zaliva svakih 10 do 14 dana sa 0,5% otopinom. Sa istom koncentracijom se može prskati i po listu. Širok je asortiman cveća, a svaka vrsta zahteva različito đubrenje, i ukoliko želimo imati lepo ukrašene stanove i balkone, nužno je posvetiti punu pažnju nezi i đubrenju cveća.

DA LI PRAVILNO ZALIVATE?

Pravilno zalivanje nije sigurno nauka ali mnogima predstavlja problem. Previse ili premalo je najcesci slucaj, pri cemu ovi ekstremi nece biljku "ubiti", ali ce se sigurno odraziti na losiji rast i manju otpornost na bolesti i stetocine.

GRESKE U ZALIVANJU
Cesta je pojava da se zaliva dok povrsina zemljista naizgled ne potamni. Ovo je pogresno jer, vecina dragocene vlage ispari i ne dospe do korena. Prskanje po danu, kada je upeklo sunce, ima dodatnu posledicu jer hladna voda na biljke deluje isto kao da ste skocili u ledeni potok. Vecernje zalivanje je nesto bolje ali ne i optimalno, narocito ako u basti imate puzeve golace.

JUTARNJE ZALIVANJE JE NAJPOGODNIJE
Ujutro su biljke rashladjene i nece se "sokirati" od hladne vode. Biljke mogu dobro da upiju vodu i kada sunce dobije na snazi, bice snabdevene i vodom i hranljivim materijama za rast biljke. Biljke u basti trebaju tokom nedelje oko 201/m2. Nedostajuce padavine treba u toj kolicini nadoknaditi. Pri tom treba uzeti u obzir da zemljiste cuva odredjenu kolicinu vlage posle dobre kise. Zlatno pravilo je, bolje zalivati redje a obilno nego cesce i samo povrsinski. Ko zeli da zna precizno, moze da postavi u basti, na istaknuto i nezaklonjeno mesto siru teglu, na kojoj ce obeleziti milimetre. Svaki milimetar taloga od padavina odgovara kolicini od 1 litra po m2 u basti. Tako mozete meriti i kolicinu vode za zalivanje ako koristite neke rasprsivace.

SPRECAVANJE ISPARAVANJA
Okopavanjem istovremeno poboljsavamo rastresitost i sprecavamo kapilarno isparavanje iz zemljista. Dalja efikasna zastita od isparavanja vlage iz zemljista je malcovanje - zastiranje. Pokrivanjem gredica u basti slamom, senom, ostacima od kosenja travnjaka ili seckanom korom sprecavamo stvaranje pokorice ali i razvoj korova, koji ce uzimati bastenskim biljkama vlagu. Istovremeno se stimulise razvoj zemljisnih mikroorganizama.

SAKUPLJANJE KISNICE
Posto je voda iz vodovoda i skupa i cesto je nema dovoljno, za zalivanje baste i biljaka treba sakupljati kisnicu. Ona inace vazi kao meksa i mnogo pogodnija za vecinu biljaka. To ce mo lako postici tako sto ce mo pod izlaze oluka posstaviti staru burad. To naravno i znaci da ce mo vise zalivati iz kante, ali i biljkama treba pomoci u letnjoj susi.

BILJKA KAO KUCNI LJUBIMAC

Svakodnevna nega, zalivanje i djubrenje nije dovoljno. - biljkama treba tepati. Da bi odgajili biljku, moramo se prema njoj ponasati kao prema kucnom ljubimcu. Treba je negovati, jer ne moze opstati sama od sebe.

ZDRAVA ZEMLJA
Zdrava zemlja je srce svake biljke. Ona u saksiji, pre svega, treba da obezbedi oslonac biljci i dozvoli vodi, mineralima i vazduhu da kruze oko njenog korena. Kucno bilje cesto je primorano da raste u manje kvalitetnooj zemlji, koja je u glavnom sterilna i oskudeva u mineralima i mikrooorganizmima. Biljkama u saksijama zato je neophodno prihranjivanje. Ne trba zaboraviti da korenu treba prostor i zato biljke sadite u dovoljno velike saksije.

SVETLOST
Suvise ili premalo svetloosti moze ograniciti rast biljke. Nedostatak svetlosti cini da biljka izgleda slabo, isuseno, istanjenih listova. Suvise svetlosti takodje smeta. Direktno izlaganje suncu duze od 1 - 2 sata dnevno spaljuje listove neznijih vrsta.

Biljke mozete cuvati na prozoru. Svaki prozor pruza razlicitu kolicinu svetlosti. Severni prozori izlozeni su neznoj i velikoj kolicini svetlosti, idealni za svo cvece, pa i kaktuse. Juzni i istocni prozor pruza najvecu kolicinu svetloosti, pa je potrebno zaseniti ih zavesom. Postavljanje reflektora ili lampe iza biljke moze biti jedan od nacina snabdevanja biljke sa dovoljno svetlosti, tamo gde je prirodno nema.

DODAJTE VODI SIRCETA
Potreba za vodom kod biljaka obimna je i zavisi od doba godine, vrste biljke, velicine saksije, kolicine svetlosti kju biljka dobija i drugog.

Neka vam prilikom proveravanja potrebe za vodom prst sluzi kao pokazatelj. Pratite kolicinu vode koja je potrebna svakoj biljci koju imate, a kada ovo ucinite, mozete napraviti raspored zalivanja.

Nemojte koristiti hladnu vodu, vec odstojalu, sobne temperature. Pravilo je da se u glinenim posudama zemlja brze susi, za razliku od one u plasticnim. Biljkama u razvoju ili cuvanim u toplijoj prostoriji treba vise vode.

Biljke ce izgledati bledunjavo i bolesljivo ako se zalivaju vodom direktno iz slavine. Ostavite vodu da odstoji pre zalivanja bar 24 sata ili u nju dodajte malo sirceta. Sirce ce smanjiti pH vode i doprineti da biljka bolje iskoristi hranljive sastojke u vodi. Najbolje je prirodno jabukovo sirce, bogato mineralima.

ISHRANA BILJAKA
Djubrenje je veoma vazno. Organska djubriva, kao sto su pepeo, mlevene kosti i slicno poboljsavaju strukturu zemlje., regulisu vlaznost i doprinose da zemlja postane paperjasta i zasicena ugljenim kiselinama. vo djubrivo, pored toga, ne spaljuje biljku i ne povecava toksicnost soli, kao sto to cine sinteticka djubriva.

Hrana za biljke moze poteci i iz vase kuhinje. Zalivajte biljku vodom u kojoj ste predhodno kuvali jaja ili povrce. Vodi za zalivanje dodajte talog iz iskoriscene kesice caja, jer je i to bogat izvor hranljivih materija.

PROIZVODNJA KISEONIKA
Biljke prociscavaju vazduh koristeci ugljen dioksid a proizvodeci kiseonik. Specijalni izvestac NASE iz 1989. zabelezio je da samo jedna saksijska biljka moze procistiti vazduh u prostoriji od 9m2.

Za stvaranje kiseonika bitno je kretanje vazduha, koje doprinosi da biljke stvaraju vise kiseonika. Zato otvarajte sto cesce przore!

PAZITE NA TEMPERATURU
Nase kucno bilje uglavnom potice iz toplijih krajeva. Idealna temperatura za vecinu biljaka varira od 16 - 27*C danju i 5 - 10*C nocu.

I ZAPAMTITE...
Mnoga istrazivanja ukazuju na to da je biljkama potrebno tepanje, bas kao i nama samima.

2. Brankica - View this post online

29.02.2004. 14:00:00

KOLIKO SVETLA ZA NASE SOBNE BILJKE?

Kratki zimski tmurni dani usporavaju zivot sobnih biljaka. Treba da znamo da vec dva metra od sobnog prozora dospeva samo cetvrtina svetlosti koja dolazi kroz prozor. Za mnoge sobne biljke suvise malo, dok ce nekim vrstama bas takav polozaj odgovarati. Vazno je znati koliko pojedinim biljkama treba svetlosti i postaviti ih na odgovarajuce mesto u kuci.

1,000-2,000 lux
800-1,000 lux
600-800 lux
400-600 lux
biljci je potrebno dodatno osvetlenje

[img:6ae7e574d3]http://www.garden.co.yu/tekstovi/svetlo.jpg[/img:6ae7e574d3]

Na trzistu se mogu naci specijalne sijalice koje pomazu zivot biljaka u enterijeru u kome nema dovoljno svetla. One isijavaju karakteristicnu plavu svetlost blisku spektru dnevne svetlosti ovakva specijalna svetiljka treba da visi direkno iznad biljke, jer bi inace rasla ukrivo prema izvoru svetla. Izmedju vrha biljke i lampe treba da bude razmak od 25-50cm a najvise 150cm. Sto je lampa vislje to je osvetljena povrsina veca ali i jacina svetla treba da bude 2000 lux-a u trajanju bar osam casova.
Inace nedostatak svetla se na biljci lako primecuje, jer ona pocinje da se izduzuje, lisce postaje sitnije i redje. Kod cvetajucih biljaka nece se formirati cvetni pupoljci a lisnodekorativne biljke sa sarenim liscem pocinju da teraju obicne, zelene listove. Zato, ako vidite ovakve simptome na svom sobnom "ljubimcu" premestite ga na svetlije mesto.

IZABERITE PRAVU POSUDU ZA VASU BILJKU

Cesto u uputstvima za negovanje sobnih biljaka nailazimo na savet da je biljku
potrebno svake druge-trece godine presaditi u novu posudu.
Kakvu i koliku posudu odabrati?


Poslednjih godina na nasem trzistu su se pojavile lepe i pristupacne posude od plastike i vlasnici sobnih biljaka se najcesce opredeljuju za njih. Da li je to pravo resenje?

Plasticne posude su nepropusne za vodu i vazduh, te stvaraju u zemlji oko korena dosta nepovoljne usolove, kako vodno-vazdusne, tako i toplotne. Cesto se desava i da na dnu nisu ostavljeni otvori i mnogi kupci zaborave da ih sami naprave, sto onemogucava oticanje suvisne vode i moze dovesti do truljenja korena. Mnogo bolje resenje su glinene posude. One su nesto skuplje i vece tezine, sto moze otezati posao unosenja i iznosenja biljaka u jesen i prolece. Medjutim, ovakve posude su najzdravije za negu biljaka jer odaju visak vode, tj. ocede se a takodje razmenjuju i gasove sa okolinom. U ovakvoj posudi biljka ima slicnu podlogu kao u prirodnom okruzenju.

Lepa glinena posuda moze biti pravi ukras u stanu
Glinene posude cesto mogu biti neugledne, pa mnogi pribegavaju bojenju. To svakako nije najbolje resenje. Boja cini i glinenu posudu nepropusnom, te zeljeni efekat izostaje. Ukoliko niste zadovoljni izgledom posude u kojoj je vasa biljka, najbolje resenje bice da je "maskirate" nekom korpicom, lepom dubljom cinijom, ili, zasto da ne, plasticnom saksijom bez otvora na dnu. Ove "maske", ukoliko su od vodo-nepropusnih materijala, mogu sluziti i umesto podloska.

SAKSIJSKI LJUBIMCI

Danas gotovo da i nema domacinstva u kojem se ne uzgaja barem po nekoliko saksija sobnog ukrasnog bilja. Mada se u vecini slucajeva radi i vrlo odgovornom odnosu pojedinog clana porodice prema bespomocnim saksijskim ljubimcima, ipak dosta je zabluda i neupucenosti u pogledu zivotnih potreba koje neznim biljkama treba obezbediti.

Ono o cemu vecina drzalaca brine je da se sobgne biljke redovno zalivaju, eventualno prihranjuju, a to da li im temperatura, vlaznost vazduha, kolicina raspolozive svetlosti odgovara i da li su u medjuvremenu napadnute od nekog neprijatelja u vidu stetnika, predstavlja manju brigu o kojoj se redje vodi racuna. Otuda nije ni cudo da se cesto desava da i pored obilja vode i hrane koje ovim nasim ljubimcima stavljamo na raspolaganje, pojedine biljke beznadezno nazaduju, neodgovarajuce cvetaju, sasusuju im se pojedine delovi, dok konacno ne uginu. Ovakav neoprostiv nemar prema bicima koja u potpunosti zavise od nas, niukom slucaju ne smemo sebi dozvoliti. Utoliko pre, sto nas, raznim spoljnim manifestacijama, sobno cvece pravovremeno upozorava na opasnost koja mu preti.
Premda su voda i hrana ono osnovno o cemu treba da vodimo racuna, cak i tu cesto gresimo primenjujuci redovno rutinirano zalivanje ili periodicno djubrenje ili prihranjivanje.
Isto onoliko koliko biljka moze da pati usled nedostatka vlage, toliko i preterano zalivanje moze biti stetno. Iskusni ljubitelji sobnog cveca, prilicnom pouzdanoscu ocenjuju da li biljci treba ili ne treba zalivanje. To obicno cine prema promeni boje glinene saksije. Svetla boja saksije uvek je znak da je biljci voda potrebna. Tamnocrvena boja i zeleni talog predstavljaju pouzdani znak viska vlage, pa dalje rutinirano zalivanje valja prekinuti. Uzrok stagniranja i nazadovanja naseg sobnog cveca moze biti i neodgovarajuci kvalitet vode, narocito ako se radi o tvrdoj vodi sa puno krecnjaka, kojom redovno zalivamo nase cvece. Pouzdan znak viska krecnjaka u vodi su beli talog u tacni ili bela strafta na glinenoj saksiji. U takvim slucajevima, ukoliko koristimo vodu iz cesme, ona mora biti ustajala, kako bi se krecnjak prethodno natalozio. Ipak, za takve slucajeve najbolje je obezvediti kisnicu.
Nepravilnosti i razne anomalije u rastu biljke obicno predstavljaju pouzdan pokazatelj nedostatka nekog od hranljivih elemenata. Naime, cesto se zaboravlja da hranljivi supstrat, koji smo svojevremeno nabavili, vremenom se iscrpljuje, pa biljka gladuje. U tom smislu, umesto vestackih granula NPK djubriva koje smo periodicno navikli da dodajemo u saksije sa cvecem ili dkupog tecnog hraniva za prihranjivanje preko lista, njvojle moze da posluzi humus glistenjak. Njega ima na pretek, jeftin je, a pored osnovnih NPK elemenata sadrzi i mikroelemente. Uz takve prirodne obroke, mpzemo biti sigurni da nase saksijsko cvece nece gladovati i da ce dobro napredovati. Uslov je da mu jos obezbedimo odgovarajucu temperaturu, dovoljno svetlosti i da u slucaju opasnosti od bolesti ili stetnika pravovremeno reagujemo.

"GENERALNA" U KADI

U zimskim mesecima sobne biljke prolaze tezu fazu razvoja: sobna temperatura znatno je povisena, vazduh je suvlji a, zbog kratkog dana, prirodna svetlost je nedovolojna. Biljke sada treba zalivati cesce i manje.

Najbolje je svaki treci dan po jednu casu vode sipati dalje od biljke, nikako uz samu stabljiku. Voda za zalivanje treba da ima sobnu temperaturu. Kako biljka ne bi dozivela "sok", uobicajava se da voda iz cesme odstoji neki sat u sudu. Visak vode u tanjiru za saksiju, ako se ne odlije, moze izazvati trulez korena. Zbog cestog i neumerenog zalivanja listovi mogu da uvenu i pozute, koren i stabljika da istrule, otpadaju pupoljci i cvetovi, a i siva plesan pojavljuje se na lisstovima i grancicama. Kod nekih sobnih biljaka visak vlage pospesuje razvoj bakterija i gljiva koje mogu biti uzrok uvenuca. Dakle - unmereno zalivajte! Sobne biljke redovno brisati, vlaznim sundjerom blago i strpljivo uklanjati prasinu sa listova. Povremeno treba celu biljku staviti u kadu i orositi je tusem u vrlo blagom mlazu. Tom prilikom, ako se stvorila pokorica, zemlju usitniti i neki pozuteli i uveli list ili grancicu odstraniti. Biljka sa "generalne popravke" naci ce se ponovo na starom mestu, ali sa znatno lepsim izgledom i svezinom. Nezaboravite: sobno cvece ne sme biti izlozeno direktnom izvoru toplote, biti na promaji, dodirivati hladno prozorsko staklo i cesto menjati mesto.

3. BigMamma - View this post online

29.02.2004. 14:01:14

Šta je sirće??? :ne zna:

4. Brankica - View this post online

29.02.2004. 14:03:50

Ocat draga.

5. BigMamma - View this post online

29.02.2004. 14:07:00

To san i pretpostavila...
Činilo mi se malo nemoguće mladi kravlji sir stavljat u piter... :roll: :roll: :roll:

6. Brankica - View this post online

29.02.2004. 14:15:55

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , jos kada bih ja znala sta je piter :mrgreen:

Saksija ili vazna?

7. BigMamma - View this post online

29.02.2004. 14:18:28

Saksija :mrgreen:

8. Brankica - View this post online

29.02.2004. 14:20:54

Definitivno nam treba topic za prevode :ne zna: :crybaby: :crybaby: :crybaby: :bang:

9. Anonymous - View this post online

07.03.2004. 15:18:54

Brankice, da ne otvaram novu temu tu cu postaviti pitanje.

Da li biljkama kada odu spavati smeta ako je pored njih upaljena lampa? :mrgreen:
Da li onda misle da je i dalje dan, pa se ne stignu odmoriti? :mrgreen:
Ili jednostavno imaju svoj ritam?

Ovo najozbiljnije pitam. ;)

10. Nea - View this post online

07.03.2004. 15:25:31

Na prozorima ja imam 2 lampe a ispod cvjece, kad su lampe upaljene svjetlost direktno ide na cjece ali ja imam osjecaj da to cvjecu ne prija pa rijetko i palim te lampe. :ne zna: , mozda grijesim.

11. Anonymous - View this post online

07.03.2004. 15:30:53

I ja imam neki osjecaj da im nije bas pravo, zato i pitam. ;)

12. Brankica - View this post online

07.03.2004. 15:49:44

Meni se do sada nijedna biljka nije žalila :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Evo konsultovala sam Dejana i on mi kaže da smeta. Nešto kao nama.

Biljke danju vrše fotosintezu, a noću obrnuto.

Čule ste da biljke ne treba držati u prostorijama gde se spava jer bilje noću takođe dišu. Troše kiseonik kao i mi.

I one imaju svoj "bioritam", tako da im treba dati vreme za odmor.

13. Anonymous - View this post online

08.03.2004. 10:56:57

Hvala Brankić :kiss: , znači opet moram raditi prerazmještaj. :roll: ;)


» Mama-Mami Forum » » SAVETI
27.01.2015. 17:48:45 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |