Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » » Naknada za trudničko bolovanje, plus još jedno pitanje :)


Naknada za trudničko bolovanje, plus još jedno pitanje :)

1. donajulia - View this post online

22.05.2008. 20:50:01

Ovako (možda sam trebala ići na novac i financije):

pitanje jedan:
dakle, donesem svaki mjesec mom poslodavcu doznake za bolovanje od doktora opće prakse, trebam li još išta? Trebam li ja ići do HZZO-a ili se to rješava preko firme?

pitanje dva: :())

ja sam danas 8+4. Jel to znači da sam u devetom tjednu trudnoće, tj. da ću za par dana ući u deseti tjedan?

Hvala :cmok:

2. Montoya - View this post online

22.05.2008. 20:54:20

doktoru opce prakse nosis trudnicke nalaze od ginekologa, a u firmu nosis doznaku ginekologa opce prakse i bar je u rijeci tako (ako sama nosis doznake na hzzo), pazis da ne prekoracis odredjeni datum u mjesecu, jer to u pravilu znaci da ce ti naknada kasniti cijeli mjesec.

tko ce tvoju doznake i dokumente od poslodavca nositi u hzzo, moras dogovoriti u firmi, ne postoji pravilo.

i da - sad si u 9. tjednu :love1:

3. adiss - View this post online

22.05.2008. 21:06:06

moram priznati da mi je montoyin post malo zbrčkan :())
(ginekolog opće prakse?)

kod mene je ovako:
do 25. u mjesecu odem kod dr opće prakse po doznaku
jedan primjerak odnesem poslodavcu, a jedan na HZZO

moji na poslu su super, i teta koja radi samo na poslovima sa zavodom (jer radim u velikom društvu) rekla mi je da nije problem da mi i ona odnese usput kad već ide ako je meni problem iz bilo kojeg razloga. nosila mi je samo jednom, ja sam morala mirovati, nisam ni imala auto, a mm nije bio tu.

do 25. je važno jer sad recimo nosim sutra i naknada će mi sjesti između 20. i 25. 6., a ako sad zakasnim, doći će tek u 7 mj.

kad kreneš na komisiju, onda jedan primjerak komisijskog nalaza nosiš sa sobom na zavod uz doznaku. samo njima na uvid.

4. Dusa mi je more - View this post online

22.05.2008. 21:11:08

KOd mene nije bilo tako. Meni je na preporuku ginekologa liječnica opće prakse pisala doznake, ali samo nakon komisije i to bi MM odnio u firmu, a na HZZO nisam nosila ništa. Dakle, 3 puta u tih 9 mjeseci sam nosila doznake na posao i to je to - nakon što sam poslana na mirovanje i nakon komisije 2 puta .
E sad mi nije jasno jeli to onda bilo drugačije, no ja sam bila trudna nakon Montoye, a vidim da je i ona nosila svaki mjesec :ne zna:

5. donajulia - View this post online

22.05.2008. 21:16:08

hm... u principu sam shvatila :mrgreen:

ovako, nama je sjedište firme u Rijeci, nije u Puli (ne znam ima li to veze)
Na preporuku ginekologa idem kod doktora opće prakse, i onda od istog nosim doznake za bolovanje u firmu. Recimo, doktorica me je naručila 28.5. i tada ću odnijeti doznake u firmu.

U svakom slučaju ću se još posavjetovati sa nadležnima, al mislim da sam polovila konce.
Hvala :cmok:

6. adiss - View this post online

22.05.2008. 21:19:58

jedno vrijeme je doznake po Zakonu na HZZO proslijeđivao poslodavac.
sad u principu nosiš sam ili si prepušten dobroj volji poslodavca.
a doznaka se treba nositi svaki mjesec. kako bi se inače znalo jesi li na bolovanju ili ne?
puno se žena vraća s bolovanja na posao.
meni je sad komisija produžila do 10.07, ali nigdje ne piše da se ja ne smijem vratiti na posao. uostalom još ću iskoristiti ovogodišnji godišnji, i za te dane neću nositi doznaku nikome jer sam "radila".

7. Montoya - View this post online

22.05.2008. 21:20:54

da ginekolog opce prakse, eto izmislih novu kategoriju lijecnika :roll:

mislia sam na doktora opce prakse.

i da, s obzirom da vidim da su nam iskustva razlicita, sjetila sam se da je to oduvijek bilo tako. praksa razlicitih hzzo-a je oduvijek bila razlicita. kako radi doznaka, tako i dalje, kad npr. treba zvati mamu da produzi porodni na drugih 6. mjeseci itd.

tako da ti je svakako najbolje ili zvati ili pjeske sama sve srediti bar prvi mjesec i dobro slusati sto ce ti reci. meni su u firmi jednom zeznuli doznaku (jos u prvoj trudnoci), sto je nezgodacija ako imas kredite i nemas puno ustedjevine, pa mi je s korinom muz nosio svaki mjesec. tako sam bar znala da nisam fulala datum.

i u moje vrijeme je bilo vazno dogovoriti se oko banke na koju ce sjedati naknada, ne znam je li jos uvijek tako, al sjecam se da sam kopirala karticu tekuceg i na hzzou potpisala izjavu da zelim da mi ona sjeda na moj tekuci.

i da, sjecam se da sam ja dobila odmah mirovanje na 90 dana, a onda poslije toga do otvaranja porodnog (otisla sam na bolovanje u 11 ili 12. tjednu), a znam da su mnoge druge trudnice isle na komisije u kraci intervalima, tako da i tu ima razlika.

8. donajulia - View this post online

22.05.2008. 21:25:09

E onda je to to.

Hvala cure :love1:

Naime, pretpostavila sam da je tako nekako, i sve su mi opcije bile otvorene i sad vidim da su iskustva različita, u principu nisam pogriješila. A opet, dovoljan je mali propust i eto belaja :mrgreen:

Sutra vam javim kako će to proći.

9. adiss - View this post online

22.05.2008. 21:27:49

najbolje ti je viditi s poslodavcem.
meni nije problem donijeti doznaku na posao ni nakon 1. u mjesecu iako nam je plaća najkasnije do 2. ili 3. jer moj odje zna da sam na bolovanju i tako i pošalju obrazac u obradu plaća. sve ide ko podmazano.
ako ti poslodavac isplaćuje plaću 15. u mj. vjerojatno mu doznaku moraš donijeti dok on ne počne s obradom.

nazovi si sutra HZZO, pitaj do kad se treba donjeti doznaka da ti isplata ne bi kasnila pa požuri. dr. opće prakse će ti dati doznaku na temelju zadnjih nalaza ginekologa, ne moraš čekati 28.
nekad će ti se potrefiti da si na pregledu početkom mj, a doznake tražiš krajem pa nećeš imati nalaz star par dana. to uopće nije važno.

10. adiss - View this post online

22.05.2008. 21:36:26

e da, ponesi karticu tekućeg.
tamo samo prvi put popuniš neki obrazac u koji upišeš podatke o računu.
prije je obveza bila otvoriti račun u HPB, sad je svejedno :klanj:

montoya, sad možeš dobiti 60 dana bolovanja od dr. opće prakse, a onda idu komisije.

11. boba1983 - View this post online

25.05.2008. 23:13:02

Ej Zuli cestitam! :cmok: :love1: :love1: :love1:

12. donajulia - View this post online

26.05.2008. 09:27:08

Quote boba1983
Ej Zuli cestitam! :cmok: :love1: :love1: :love1:


fala boba :cmok:

saga je riješena, jednu kopiju odnesem firmi, jednu na HZZO. Et voila :bravo1:

edit: s tim da prvi put na HZZO nosim prosjek zadnjih šest plaća i kopiju tekućeg računa, i da bi mi novac bio isplaćen na vrijeme, trebam predati papire do šestog u mjesecu

13. muti - View this post online

31.05.2008. 08:38:16

Quote adiss

meni je sad komisija produžila do 10.07, ali nigdje ne piše da se ja ne smijem vratiti na posao. uostalom još ću iskoristiti ovogodišnji godišnji, i za te dane neću nositi doznaku nikome jer sam "radila".


Draga Adiss, e ovo mene zanima, oko prekidanja komplikacija i odlaska na godisnji i primanja porodiljenje naknade?
Ovo je moj slučaj: Molim vas može li meni netko pomoći.

Na komplikacije sam otišla 1. 4., (nisam imala prekid radnog odnosa već 6 godina) budući da je sve bilo u brzini, nisam se sjetila iskoristiti godišnji za 2008. prije komplikacija.

Termin mi je 5. 11. 2009. Jučer sam čula da mi poslodavac neće odobriti korištenje godišnjeg iz 2008. nakon što rodim, tj. kada iskoristim porodiljni dopust od godinu dana.

Ukoliko bih ja prekinula komplikacije prije onih 45 dana obaveznog porodiljnog i iskoristila svojih 24 radnih dana godišnjeg odmora i to spojila, da li bi mi to automatski umanjilo prosjek primanja porodiljne naknade prvih 6 mjeseci nakon što se djete rodi?

Znaš li nešto o ovakvoj situaciji?

14. donajulia - View this post online

31.05.2008. 09:30:58

muti, ne bih ti znala reći, a i mene to zanima (doduše, ne još), jer nisam koristila godišnji. S tim da ja ne bih prekidala bolovanje.

A opet, nekako mi je logično da ti se plati jer je godišnji plaćeni, odnosno u sklopu prihoda.... ne znam, stvarno, čekat ćemo one koje znaju više :cmok:

15. donajulia - View this post online

31.05.2008. 09:35:10

E, da, još jedna info: dr opće prakse mi je rekla da joj dođem još ovaj mjesec pa će me onda slati na komplikacije, pa komisija dalje rješava bolovanje.

Pa eto, ako nekom treba ta informacija :bravo1:

16. rahela - View this post online

31.05.2008. 12:40:25

muti, adiss i dona, ne prekidajte komplikacije zbog godišnjeg, jer vam se automatski prekida isplata preko HZZOa, i ide preko firme, i onda kad budete išle na porodiljni opet će vam tražiti prosjek 6 mjeseci, koji će vam biti nikakav jer niste imali plaću preko firme, tj samo za tu jednu plaću koju će vam isplatiti za godišnji
i onda ispada da ćete biti na minimalcu
znam da gubite godišnji zbog toga, ali u toj računici, bolje i tako

a što se tiče godišnjeg nakon godinu dana porodiljnog, trebalo bi pogledati po zakonima, odnosno kolektivnom ugovoru svoje firme, jer znam da u mojoj firmi se može ići na godišnji (državna firma)

17. muti - View this post online

31.05.2008. 13:57:31

Rahela, puno hvala na odgovoru. Nažalost tako nešto sam i mislila da je situacija, no što je tu je, jednostavno naglo sam krenula na komplikacije i uopće se nisam sjetila godišnjeg :roll:

18. Montoya - View this post online

31.05.2008. 16:47:10

muti i zuli, dajte malo pogledajte na Rodi oko tog prekida bolovanja i iskoristavanja godisnjeg - dok sam ja trudovala sjecam se da prekid u okviru 30 kalendarskih dana nije utjecao na isplatu rodiljne naknade.

apropos zakona

Članak 55.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.


dakle, kako ste obje vec na komplikacijama (a i vjerojatno se necete vratiti na posao do 30.6. 2009), sve je stvar dobre volje poslodavca.

a das vas utjesim - i ja sam izgubila svaki godisnji bog komplikacija i uopce mi nije zao :love1:

19. donajulia - View this post online

31.05.2008. 18:03:01

eto muti :bravo1:

doduše, kako gore napisah, ja nisam ni mislila koristiti godišnji, niti me je briga za njega - što reče Montoya, sumnjam da ću žaliti za njim jednu sekundu.


mene je više zanimalo pitanje šta nakon porodiljnog dopusta, al eto Montoya je odgovorila i na to :cmok:

20. pipi1 - View this post online

01.06.2008. 00:37:51

Ja nisam koristila godišnji za 2005.g. iz dva razloga:

-jer mi je bilo tako svejedno šta mi se pišdbolovanje,porodiljni ili godišnji kad sam ionako kod kuće a razlika između plaće i naknade za bolovanje odnosno porodiljni mi nije bila velika

-zato jer sam nakon 90 dana neprekidnog bolovanja dobila jednokratnu novčanu pomoć koja mi je bila veća od plaće,bolovanja,porodiljnog i sl :mrgreen:

kad sam se vratila na posao konkretno 02.01.2007.godine dobila sam godišnji za 2006.g iako sam cijelu provela kod kuće na porodiljnom

blažena državna firma i kolektivni ugovor :klanj:

21. muti - View this post online

01.06.2008. 07:20:52

Draga Donajulia, ma ne bih ni ja žalila za godišnjim, nego kao što je Montoya napisala godišnji iz prethodne godine može se iskoristiti do 30. 6. iduće godine, a meni je termin 5.11. i mislila sam nakon godine dana porodiljnog iskoristiti još taj godišnji i to bi ispalo lijepih mjesec dana. No nažalost poslodavac mi ne izlazi u susret :sad:

Onda sam mogla dobiti još jednu punu plaću,koja je dosta veća od naknade, no dobro što je tu je.

Pipi1 ovo mi super zvuči: novčana pomoć nakon 90 dana bolovanja :bravo1:

22. Montoya - View this post online

01.06.2008. 11:40:26

Quote muti

Pipi1 ovo mi super zvuči: novčana pomoć nakon 90 dana bolovanja :bravo1:


muti, gdje radis? naime, neki kolektivni ugovori predvidjaju tu jednokratnu naknadu i to je doista steta ne iskoristiti, samim tim sto ti ne treba nista drugo osim 3 doznake kojima prelazis 90 dana bolovanja, iako pravnici po firmama (neosnovano) uskracuju to pravo trdnicama jer kao ta vrsta bolovanja nije isto sto i klasicno bolovanje. taj je stav pogresan jer su sva bolovanja izjednacena i o tomed cak postoji slzbeni stav Min. gospodarstva. konkretno (ono sto znam) kolektivni za drzavne sluzbenike i namjestgenike ima tu odredbu. iznos je oko 3.300 kn (barem bio), a predstavlja tocno odredjeni iznos drzavne osnovice koji nema veze s placom.

23. water lily - View this post online

01.06.2008. 13:04:24

Ja imam jedno pitanje. Nisam još na bolovanju, ali čim ostanem trudna, automatski odlazim na održavanje zbog prirode posla. E, sad, mene zanima kako iskalkulirati da što manje vremena provedem na teret HZZO-a, jer mi je njihova naknada pola moje prosječne plaće. Godišnji za ovu godinu još nisam koristila, pa me zanima da li mogu koristiti naizmjence godišnji i bolovanje do 40 dana?
Kad bih tako koristila godišnji na 2 puta, ukupno bi mi to potrajalo oko 5,5 mjeseci moje pune plaće, plus 45 dana obveznog PD prije poroda. To je znači, ukupno oko 7 mj.
U teoriji je to izvedivo, ali u praksi?
Malo mi je bed pitati mog šefa :())

24. Minnie Mouse - View this post online

01.06.2008. 13:59:13

[quote:22703a6857="water lily"]Ja imam jedno pitanje. Nisam još na bolovanju, ali čim ostanem trudna, automatski odlazim na održavanje zbog prirode posla. E, sad, mene zanima kako iskalkulirati da što manje vremena provedem na teret HZZO-a, jer mi je njihova naknada pola moje prosječne plaće. Godišnji za ovu godinu još nisam koristila, pa me zanima da li mogu koristiti naizmjence godišnji i bolovanje do 40 dana?
Kad bih tako koristila godišnji na 2 puta, ukupno bi mi to potrajalo oko 5,5 mjeseci moje pune plaće, plus 45 dana obveznog PD prije poroda. To je znači, ukupno oko 7 mj.
U teoriji je to izvedivo, ali u praksi?
Malo mi je bed pitati mog šefa :())
na kakvo bolovanje misliš? ako misliš na trudničko, onda ne razumijem kako bi to izvela jer je ono odmah onoliko koliko je (4250 kn ili tako nešto)
ako misliš da će ti tvoj liječnik opće prakse pisati nekakvo drugo bolovanje (npr. angina, viroza isl.), onda je to druga stvar. samo ne vjerujem da će se to liječnih usuditi napraviti. :ne zna:

25. water lily - View this post online

01.06.2008. 18:12:05

Pa jel nije bolovanje za komplikacije u trudnoći plaćeno 100%?
I mislim na onih prvih 40 dana, dok još dobivaš plaću od ustanove.
Jedino ako se to promijenilo, da automatski od prvog dana ideš na teret HZZO-a.
To je onda sranje.

26. Minnie Mouse - View this post online

01.06.2008. 20:41:45

[quote:7a972538d4="water lily"]Pa jel nije bolovanje za komplikacije u trudnoći plaćeno 100%?
I mislim na onih prvih 40 dana, dok još dobivaš plaću od ustanove.
Jedino ako se to promijenilo, da automatski od prvog dana ideš na teret HZZO-a.
To je onda sranje.
Plaćeno je 100% ako imaš plaću 4.250 kn ili manje. Ako imaš više od toga, opet dobiješ 4.250 kn jer je to bolovanje limitirano. Delimitirali su porodiljne naknade do djetetovih 6 mjeseci, ali ne i bolovanje za komplikacije u trudnoći. Ono odmah ide na teret HZZO-a, tako da onih 42 dana nema nikakve veze jer ne ide na teret firme. Da bi primala bolovanje u iznosu 90%plaće, trebala bi ti doznaka biti na drugu dijagnozu, a to teško da ćeš dobiti.

Ja nisam stručnjak, ali me isto "kači" ovaj problem s limitiranim bolovanjem za komplikacije u trudnoći jer mi je plaća značajno veća od 4.250 kn, tako da sam se informirala. Vjerujem da ispravno tumačim.

27. water lily - View this post online

02.06.2008. 06:52:52

Da, tumačiš ispravno. Nažalost. Jučer sam se raspitala malo, totalno sam zaboravila kako je to išlo u prvoj trudnoći i da komplikacije idu odmah preko HZZO-a, jer nam je financijska situacija bila kudikamo povoljnija, tako da mi nije igralo preveliku ulogu kolika je naknada. :protest:
Mislim čak da tada nisam ni godišnji iskoristila :roll:
A sada, nemam blage veze kako ćemo izgurati sa tih 4250 kn, to mi nije dovoljno ni za režije i kredite :ne zna:
Bit će gadnog stiskanja guzice. :thumbdown:
Ali sve ćemo pregurati zbog malog smotuljka, zar ne? :love1:

28. adiss - View this post online

03.06.2008. 12:28:28

[quote:fc78588881]muti, adiss i dona, ne prekidajte komplikacije zbog godišnjeg, jer vam se automatski prekida isplata preko HZZOa, i ide preko firme, i onda kad budete išle na porodiljni opet će vam tražiti prosjek 6 mjeseci, koji će vam biti nikakav jer niste imali plaću preko firme, tj samo za tu jednu plaću koju će vam isplatiti za godišnji
i onda ispada da ćete biti na minimalcu

vidim da ste više manje već sve odgovorile.

ali, prekid komplikacija manji od 30 dana ne računa se kao prekid, i ne nosi se novi izračun prosjeka plaće na HZZO nego se sve nastavlja kao da nisi ni koristila godišnji. ako imaš godišnjeg toliko da bi ti prekid ispao više od 30 dana, onda koristi godišnji na dva puta. sve to možeš provjeriti na HZZO-u.

ako ti je termin 5.11. i do početka porodiljnog ne iskoristiš ovogodišnji godišnji nemaš ga kad ni iskoristiti jer ti on po zakonu vrijedi do 30.6.2009 (osim ako ti poslodavac ne produži mogućnost korištenja što je njegova dobra volja), a ti si na porodiljnom do 5.11.2009.

minnie, dobro tumačiš :bravo1:

29. muti - View this post online

03.06.2008. 15:58:55

[quote="adiss"][quote:fc8716c97a]

ali, prekid komplikacija manji od 30 dana ne računa se kao prekid, i ne nosi se novi izračun prosjeka plaće na HZZO nego se sve nastavlja kao da nisi ni koristila godišnji. ako imaš godišnjeg toliko da bi ti prekid ispao više od 30 dana, onda koristi godišnji na dva puta. sve to možeš provjeriti na HZZO-u.:

Addiss, ovo dobro zvuči. A da li u tom slučaju tih 30 dana godišnjeg mi plaća HZZO-znači max 4.250 kn kao što dobivam i sada na komplikacijama ili moja firma?

30. adiss - View this post online

03.06.2008. 21:22:34

pa firma ti plaća tvoj godišnji ;)
inače on ni ne bi imao smisla da i dalje dobivaš onaj max.
kao kad si i inače na godišnjem, dobivaš svoju redovnu satnicu
za dane koje ćeš biti na godišnjem nećeš nositi doznaku na HZZO i to je to.
npr. koristiš godišnji od 15.6-10.7.
u tom ćeš slučaju doznaku nositi za period od 1.-15.6 i za to će ti naknadu isplatiti HZZO prema br radnih dana i tvojoj satnici, onda ćeš za period do kraja 6. mj dobiti od poslodavca plaću koliko te ide za taj br dana, isto tako i za vrijeme koje si u 7. mj na godišnjem, a onda opet za 7. mj nosiš doznaku za period od 11.7 pa do kraja 7. mj.
važno je samo da ti prekid ne bude veći od 30 dana.
sve to potvrdi na Zavodu, jer nekad ista institucija u istoj državi samo u drugim gradovima ima neke svoje "ideje" :roll:

31. rahela - View this post online

06.06.2008. 19:50:36

upadam kao padobranac, al me zanima, kaj nisu delimitirane naknade? :ne zna:
ili je to tek u planu?

32. adiss - View this post online

06.06.2008. 23:19:05

delimitirane su porodiljne naknade do navršenih 6. mj djeteta (više max nije 4250 nego prosjek plaće zadnjih 6 mj, pa bio on i 15.000 kn)
nakdade od 6-12 mj ostale su na starom
naknade za čuvanje trudnoće (tj. komplikacije - bolovanje) isto su ostale na starom (max 4250 odnosno prosjek zadnjih 6 plaća)

33. Slajica - View this post online

09.06.2008. 11:16:45

Quote adiss
delimitirane su porodiljne naknade do navršenih 6. mj djeteta (više max nije 4250 nego prosjek plaće zadnjih 6 mj, pa bio on i 15.000 kn)
nakdade od 6-12 mj ostale su na starom
naknade za čuvanje trudnoće (tj. komplikacije - bolovanje) isto su ostale na starom (max 4250 odnosno prosjek zadnjih 6 plaća)


Još jedno pitanjce vezano uz ovo :mrgreen: .
Kolegica s posla je trudna ( jučer saznala :love1: ) i zbog komplikacija će vrlo brzo ići na čuvanje trudnoće.
Plaća joj je značajno viša od ovih limitiranih 4.250 kn i jasno mi je da će za vrijeme čuvanja trudnoće dobivati tih limitiranih 4.250.
No šta kad rodi ?
Da li će joj se uzimati prosjek posljednjih 6 mjeseci koje je isplaćivao HZZO tj. 4.250 kn ili prosjek posljednjih 6 mjeseci kada je zaista radila ( 5 mjeseci prije trudnoće i cca 1 mjesec na početku trudnoće).
Unaprijed hvala na odgovoru cukre :cmok: .

34. water lily - View this post online

09.06.2008. 15:48:02

Dobivati će prosjek od zadnjih 6 mjeseci dok je radila, tj. primala plaću od poslodavca. ;)

35. adiss - View this post online

09.06.2008. 21:38:35

prosjek 6 mj. prije nego je otišla na bolovanje.

kad krene s bolovanjem, na HZZO će morati nositi prosjek plaće od poslodavca za 6 mj prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje. znači, gleda se zadnjih šest ISPLAĆENIH plaća prije mj u kojem je nastupilo bolovanje. ako joj je taj prosjek veći od max naknade, dobivat će max bez obzira na vrijednost njene satnice. kasnije kad bude otvarala porodiljni, isti taj izračun će joj vrijediti za isplatu porodiljnog, ali će se tada vrijedost satnice množiti s br. radnih dana u mjesecu za kiji se isplaćuje naknada.

znači, ako ode na bolovanje u lipnju, plaća koju je primila u lipnju za svibanj neće joj ulaziti u izračun. ulaziti će joj plaće primljene u
prosinac (za studeni)
siječanj (za prosinac)
veljača (za siječanj)
ožujak (veljača)
travanj (ožujak)
svibanj (travanj)

izračunati će joj se vrijednost satnice i po tome se isplaćivati i porodiljni

36. donajulia - View this post online

09.06.2008. 21:51:33

evo mene opet :mah:

ovaj mjesec uzimam doznake od dr opće prakse i to uredno nosim na HZZO. Međutim, od sljedećeg mjeseca ona me šalje na komisiju i kaže da komisija dalje vodi moje bolovanje.
Da li komisija daje doznake ili neki papir koji HZZO prima (naravno da pretpostavljam da da, samo me zanima jesu li to klasične doznake ili nešto drugo).

37. adiss - View this post online

09.06.2008. 22:54:36

dr ti se krivo izrazila :mrgreen:
dr će ti dati uputnicu za komisiju (ne onu kalsičnu uputnicu nego posebnu)
odeš na komisiju s tri primjerka te uputnice, obaviš, oni ti produže bolovanje do xy datuma.
jednu uputnicu zadržavaju kod sebe, jedna ide tebi, a jednu nosiš nazad kod svoje dr opće prakse. na temelju toga, dr. ti piše dalje doznake koje opet jednako nosiš poslodavcu i na HZZO. s tim da kad ideš na HZZO ponesi i nalaz od komisije jer ga nekad traže na uvid :bravo1:
kad ti se približi datum do kojeg ti je komisija produljila bolovanje, opet odeš po uputnicu i ponavljaš postupak. na komisiji će te vjerojatno naručiti za točno određeni datum kad da ponovo dođeš. :mrgreen:

38. donajulia - View this post online

09.06.2008. 22:57:53

o majko moja šta mi napriča :mrgreen:

pročitat ću ovo još jednom/dvaput/triput prije komisije, nema šanse da zapamtim :mrgreen:

39. adiss - View this post online

09.06.2008. 23:02:42

ma jednostavno je.
sad ti je slijedeći korak da se javiš svojoj dr opće prakse kad ti je rekla da ti da uputnice i ona će ti sve lijepo objasniti.
obaviš komisiju, odneseš nazad njoj jedan primjerak i dalje sve po starom sa doznakama

40. muti - View this post online

23.06.2008. 18:05:59

Ovo sam pronašla na jednom drugom forumu, pa kopiram ovdje, da li je netko čuo što o ovome:

Lijepi pozdrav svima!
Imam jedno pitanje...
Neki dan sam čula na TV-u nešto što me totalno zbunilo jer mi je to bio prvi glas, pa molim za pomoć... Radi se o rodiljnoj naknadi.
Navodno, žene koje su bile CIJELU trudnoću na komplikacijama nemaju pravo na 100% plaće u prvih 6.mj. djetetova života!???

Je li moguće da je to novina u ovim zadnjim izmjenama zakona?
Naime, ovo je, za Dnevnik, izjavila jedna trudnica koja leži u bolnici i čeka porod, a s kojom su razgovarali unutar priloga o izmjenama zakona.
Je li to istina???
Hvala svima...

41. adiss - View this post online

23.06.2008. 23:10:05

to je post malo starijeg datuma ;)

nije istina :bravo1:

42. muti - View this post online

24.06.2008. 14:52:08

Quote adiss
to je post malo starijeg datuma ;)

nije istina :bravo1:


Post je napisan jucer oko 13 sati.

Ja u cetvrtak idem na hzzo pa cu provjeriti ima li kakve istine u tome, najiskrenije se nadam da nema.

43. adiss - View this post online

24.06.2008. 16:10:13

istu stvar sam ja pročitala prije par mjeseci
a sve je potaknuto nekim novinskim člankom.
uglavnom, komentar je da to nije točno

44. MARTA13 - View this post online

23.01.2009. 10:18:58

Draga Adiss ako možeš i meni pomoći molim te.
Ovako: do 19.10.2008. sam bila na porodiljnom od 2500,00 kn počela sam raditi i opet ostala trudna za 11. mj. sam dobila na račun 2060,00kn, za 12 mj. 2600,00 a sad ću tražiti šefa da mi uplati više na račun što se mogu sa njim dogovoriti pa me zanima da li je dosta da 2-3 mjeseca dobijem po 4-5000,00 kn na račun koliko će mi biti dalje bolovanje i porodiljni?

45. Montoya - View this post online

23.01.2009. 12:29:50

Quote MARTA13
Draga Adiss ako možeš i meni pomoći molim te.
Ovako: do 19.10.2008. sam bila na porodiljnom od 2500,00 kn počela sam raditi i opet ostala trudna za 11. mj. sam dobila na račun 2060,00kn, za 12 mj. 2600,00 a sad ću tražiti šefa da mi uplati više na račun što se mogu sa njim dogovoriti pa me zanima da li je dosta da 2-3 mjeseca dobijem po 4-5000,00 kn na račun koliko će mi biti dalje bolovanje i porodiljni?


meni nije jasno - ti ces podmiriti razliku od 2.600 do 5000 + platiti doprinose na te iznose da bi ti naknada bila veca? jer ako da - onda ugrubo racunam da 3 mjeseca moras davati barem 2 mjesecne place za podmirenje razlike...

46. Montoya - View this post online

23.01.2009. 12:30:32

Quote MARTA13
Draga Adiss ako možeš i meni pomoći molim te.
Ovako: do 19.10.2008. sam bila na porodiljnom od 2500,00 kn počela sam raditi i opet ostala trudna za 11. mj. sam dobila na račun 2060,00kn, za 12 mj. 2600,00 a sad ću tražiti šefa da mi uplati više na račun što se mogu sa njim dogovoriti pa me zanima da li je dosta da 2-3 mjeseca dobijem po 4-5000,00 kn na račun koliko će mi biti dalje bolovanje i porodiljni?


meni nije jasno - ti ces podmiriti razliku od 2.600 do 5000 + platiti doprinose na te iznose da bi ti naknada bila veca? jer ako da - onda ugrubo racunam da 3 mjeseca moras davati barem 2 mjesecne place za podmirenje razlike...

47. donajulia - View this post online

23.01.2009. 15:21:27

Quote Montoya
Quote MARTA13
Draga Adiss ako možeš i meni pomoći molim te.
Ovako: do 19.10.2008. sam bila na porodiljnom od 2500,00 kn počela sam raditi i opet ostala trudna za 11. mj. sam dobila na račun 2060,00kn, za 12 mj. 2600,00 a sad ću tražiti šefa da mi uplati više na račun što se mogu sa njim dogovoriti pa me zanima da li je dosta da 2-3 mjeseca dobijem po 4-5000,00 kn na račun koliko će mi biti dalje bolovanje i porodiljni?


meni nije jasno - ti ces podmiriti razliku od 2.600 do 5000 + platiti doprinose na te iznose da bi ti naknada bila veca? jer ako da - onda ugrubo racunam da 3 mjeseca moras davati barem 2 mjesecne place za podmirenje razlike...


tako sam i ja shvatila :hm:

48. MARTA13 - View this post online

24.01.2009. 07:31:04

Inače mi je plača 4000,00 kn ali je razlika na crno(u koverti a ne na račun) pa bi dala samo za razliku doprinosa

49. Bright - View this post online

26.01.2009. 01:08:38

@ Marta13 - U prosjek ulazi 6 zadnjih isplaćenih plaća, bar su meni računali 6 (iako su navodno dovoljne i 3 plaće), uglavnom računa se prosječan iznos sata rad pa se to množi sa radnim satima u mjesecu. Na komplikacija je najveći iznos 4250 kn, na rodiljnom je iznos delimitiran, a drugih šest mjeseci iznosi najviše 2660 kn.

50. adiss - View this post online

30.01.2009. 17:17:15

bright, nije navodno već jesu dovoljne 2 isplaćene plaće.forumi su prepuni krivih onfo (roda pogotovo).

marta, tek sad vidim post, ali valjda nije kasno.

i za kopmlikacije i za porodiljni se uzima 6 isplaćenih plaća prije nastupa događaja, a ako ih nema 6, potrebne su min 2 (za porodiljni)! taj dohotak se dijeli s br. sati za koji je i isplaćen (a ne kao što neki pišu uvijek sa 6 mj bez obzira za koliko mjeseci je plaća isplaćena)

dakle, ti nakon povratka s porodiljnog trebaš raditi najmanje 3 mj, tj. moraš imati najmanje 2 isplaćene plaće. tbrojiš te plače koje su isplačene i podijeliš s br. sati za koje je isplaćena (znači ukupni dohodak dijeljeno s ukupni br radnih sati) i toliko ti vrijedi satnica.
e sad, za komplikcije je i dalje max 4250 pa ako ti po toj tvojoj satnici ispada više, znaj da više nećeš dobiti.
a za porodiljni prvih 6 mj ćeš dobivati tu satnicu puta br. sati u mjesecu za koji se isplaćuje.

ako nisam bila jasna pitaj opet, žurim natipkati dok mi maleni spava

51. adiss - View this post online

30.01.2009. 17:18:34

bright, nije navodno već jesu dovoljne 2 isplaćene plaće.forumi su prepuni krivih info (roda pogotovo).

marta, tek sad vidim post, ali valjda nije kasno.

i za kopmlikacije i za porodiljni se uzima 6 isplaćenih plaća prije nastupa događaja, a ako ih nema 6, potrebne su min 2 (za porodiljni)! taj dohotak se dijeli s br. sati za koji je i isplaćen (a ne kao što neki pišu uvijek sa 6 mj bez obzira za koliko mjeseci je plaća isplaćena)

dakle, ti nakon povratka s porodiljnog trebaš raditi najmanje 3 mj, tj. moraš imati najmanje 2 isplaćene plaće. tbrojiš te plače koje su isplačene i podijeliš s br. sati za koje je isplaćena (znači ukupni dohodak dijeljeno s ukupni br radnih sati) i toliko ti vrijedi satnica.
e sad, za komplikcije je i dalje max 4250 pa ako ti po toj tvojoj satnici ispada više, znaj da više nećeš dobiti.
a za porodiljni prvih 6 mj ćeš dobivati tu satnicu puta br. sati u mjesecu za koji se isplaćuje.

ako nisam bila jasna pitaj opet, žurim natipkati dok mi maleni spava

52. MARTA13 - View this post online

30.01.2009. 18:21:55

Hvala Adiss sad mi je sve jasno, moram si povečati prosjek za siječanj i veljaču da bi dobivala 4000,00kn

53. adiss - View this post online

31.01.2009. 19:13:18

samo pazi slijedeće.
plaću za drugi mj ćeš primiti u trećem i ako želiš da ti ta isplata uđe u izračun, na bolovanje možeš tek u četvrtom jer se gledaju isplate isplaćene DO mjeseca u kojem je nastao događaj


» Mama-Mami Forum » » Naknada za trudničko bolovanje, plus još jedno pitanje :)
30.01.2015. 05:47:29 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |