Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » Zdravlje muškaraca » demencija - koje institucije mogu pomoći?


demencija - koje institucije mogu pomoći?

1. Minnie Mouse - View this post online

29.08.2008. 07:25:12

Moj deda ima 89 godina i počeli su problemi zadnjih tjedana. Povremeno se "gubi", tj. prebaci ga u drugi film. Stalno izmišlja probleme o kojima onda razmišlja satima i živcira se. Opsesija mu je novčanik koji stalno traži i skriva, onda cijelu noć traži gdje je, a kad ga nađe - broji novce i uvijek mu fali love (zaboravi da je nešto kupio dan ranije). Za sve što mu ne štima (ako mu "fale" novci, ako nema novčanika isl.), krivi baku (kao ona mu je ukrala novce) na koju je i bolesno ljubomoran pa ako ona izađe van u trgovinu, slijede problemi. Postaje agresivan u takvim situacijama, unosi joj se u lice, tako da sam već zabrinuta i bojim se da joj nešto ne napravi, pogotovo tijekom noći. Čitala sam malo na webu, mislim da djed ima multi-infarktnu demenciju - laički rečeno odumiranje mozga zbog višestrukih moždanih udara (mi znamo za dva, a možda je bilo i još manjih).

Baka je obećala da će otići liječnici, ali mislim da to još nije napravila. Sigurna sam da treba krenuti od liječnice opće prakse, mogla bih i ja otići, ali ne želim dok to baka ne odluči jer samo ona živi s djedom, a mi samo utrčavamo povremeno. Stalno smo kod njih, ili moj brat, ili ja (mama nam je umrla, a to su njeni roditelji), ali ne možemo baš biti 24 sata dnevno jer njemu počinje nastava u školi, a ja imam obaveza s djetetom.

Zapravo me zanima da li itko ima iskustva u sličnim slučajevima. Gdje uopće vode osobe koje su dementne ("senilne"), pogotovo ako baš nisu miroljubive u svim situacijama? Kad je normalan, deda je onaj isti dobar stari deda (a pogotovo kad vidi Katju), ali kad ga prebaci u njegov film, zbilja postaje gnjavator koji ne da baki mira i koji svoju agresiju usmjerava na nju. Da li će deda završiti na gerijatriji, psihijatriji ili može u neki dom? Potpuno sam sigurna da neće biti suglasan s odlaskom ni u bolnicu ni u dom jer on ne vidi da je bolestan. I ima li ikakvog poboljšanja ako dobije neke lijekove? Nekako osjećam da se deda nikad neće vratiti ako završi u bolnici, a opet - ni baka ne može više ovako. :ne zna:

Ovo su zbilja teške situacije za obitelj, a nekako je to u svim državama neriješeno pitanje i teško je naći instituciju gdje se takvu osobu može smjestiti, a da ima kvalitetnu skrb.

2. Bellatrix - View this post online

29.08.2008. 08:31:18

Uvijek je teško kada se radi o problemima ovakvog tipa. Jako mi je žao tvog dede ali bojim se da što duže čekate a da ne odete doktoru stanje će se samo pogoršavati. Ovi "normalni" trenuci će biti sve rijeđi. Vjeruj mi imam iskustava. Najfriškije mi je iskustvo moje sestrične čija baka ima i Alzhamera(ne znam kak se piše) i nikak ju nisu mogli nagovoriti da ide. Puno puta su je tražili po kvartu, isto ih je optuživala da su joj uzeli novce i sl. Danas više nikoga ne pozna. S time da im je doktorica rekla da su trebali doći pno ranije pa bi se terapijom koliko toliko zadržalo duže bolje stanje. Terapije pomažu, ali nemojte predugo čekati. Stvarno nemoj misliti da te pšlašim ali nekad i protiv nečije volje treba nešto učiniti za dobrobit svih. Ne treba vam da negdje odluta. U Zagrebu Vrapče ima najbolji centar za liječenje. Teško je znam, ali morate nešto učiniti. :dragi:

3. Karlova mama - View this post online

29.08.2008. 08:44:59

Neznam sta bi ti rekla, treba se sigurno sto prije javiti dr. opce prakse.
Najcesce se ljudi sa demencijom smjestaju u domove u kojima imaju strucnu pomoc 24h.
Ima i slucajeva gdje se obitelj brine o njima ijako je to stvarno tesko.
Problem je u tome sto je tvoj djed agresivan u takvim svojim epozodama, i najvise zbog toga treba sto prije pronaci pomoc, neznam dali mu lijekovi mogu pomoc jer neznamo zapravo ni koja mu je dijagnoza.
Al nesto mu treba barem sedativ da ga malo smiri jer mogu samo zamisliti kako je njemu kad stalno trazi novcanik i misli da ga je izgubio - mislim to je stres.

Nadam se da cete sto prije pronaci pomoc :cmok:

4. Minnie Mouse - View this post online

29.08.2008. 08:45:52

znam da moramo, zato i molim baku da to učini i krene od liječnika opće prakse
želim da ona shvati da se to mora, zato joj i skupljam materijale s interneta te iskustva onih koji su to prošli

ako ona ne ode doktoru, ja ću to učniti, ali svakako bih željela da to ona napravi ako je ikako moguće

i znam da će biti sve gore s vremenom, zato me i strah za baku :nonosad:

5. Karlova mama - View this post online

29.08.2008. 09:05:21

Da nezgodno je za baku a bome i za njega.
Zamisli samo koja je to agonija kad ti se stalno ponavlja isti film da si izgubio novcanik.
Ja sam se odmah sjetila onog filma kad se cojeku stalno ponavlja isti dan i on ga stalno iznova prozivljava.
I zdrav covjek od toga poludi :nonosad:

6. Aisa - View this post online

08.09.2008. 23:38:37

mislim da će mu dati neke sedative od kojih će se umiriti i lagano kunjati.
to su preporučili mojoj baki kad je mama pitala.
samo ona nije agresivna nego totalno izgubljena u pojedinim periodima pa se vraća u djetinjstvo, zove svoju mamu, tatu...ne zna gdje je...
ne pije ništa i te epizode su povremene, ali osim živaca ukućana koji joj 100000 puta objašnjavaju jedno te isto, ništa drugo ne stradava.

7. Minnie Mouse - View this post online

13.08.2009. 08:51:04

Dižem ovu temu nakon godinu dana. Situacija s dedom je gotovo ista, ali s bakom je lošija - jako je smršavila i već teško podnosi dedino ponašanje, ali i dalje nije spremna smjestiti ga u dom.

Jučer sam bila u privatnoj psihijatrijskoj poliklinici "Pet plus" kod prim.dr. Skočilića koji ima veliko iskustvo u psihogerijatriji. Preporučam ga svakom tko treba pomoć oko demencije članova obitelji. Klinika se nalazi na Medvešćaku 111 (na samoj Gupčevoj zvijezdi, uz apoteku), a cijene su zaista umjerene. Bila sam sat vremena na konzultacijama (sama, bez dede), dobila 2 recepta za lijekove i puno savjeta, za 250 kn.
Eto, ako ikome zatreba, ovdje je link:
http://poliklinika-pet-plus.com/

8. boba1983 - View this post online

13.08.2009. 19:25:56

Kako ovo nisam prije procitala!
Demencija je kako bi Svabe rekle moj Fachgebiet.

Jedno cu ti reci ako ga date u dom postoji mogucnost da se jos vise izgubi. Mpgucnost bi bila i da baka ako hoce, zeli ide sa njim zajedno tako bi on imao nju pored sebe, situacija nebi bila toliko zbunjujuca za njega.

Ako zele ostati kod kuce mogucnost je patronazna njega za baku.
Pomogli bi joj oko dede a i imala bi nekoliko puta tjedno strucne osobe pored sebe.

Koje ljekove je dobio?

9. Minnie Mouse - View this post online

14.08.2009. 06:54:39

Quote boba1983
koje ljekove je dobio?

Ebixa i Distraneurin. Prazine već ima od ranije.

Ma sve je to vrlo komplicirano, on nikad nije razmišljao o domu, a ni ona. Mislim da će na kraju jedno od njih završiti u domu tek kad ono drugo umre. Njega ne bi bila problem da on nije iz dana u dan sve agresivniji. :nonosad:

10. MalaSirena - View this post online

14.08.2009. 10:36:50

Minnie, ne znam kak da ti pomognem, jedino ti šaljem :dragi: i nadam se da ćete uspjeti naći neko rješenje kako da pomognete baki, a ne odmognete dedi. :dragi:

11. boba1983 - View this post online

14.08.2009. 14:50:38

Mini znas zasto je agresivan?
Strah ga je i nesiguran je. Neznaju sto se dogadja i udaraju.
Kakvo mu je pamcenje? Jel vas pozna sve?

Ajd uguglaj si Naomi Feil. Onaj je otkrila Validaciju. To je nova forma rada sa dementnim pacijentima.
Ajmo reci ovako ne pokosuvaj te ga povuci u svoj svijet, udjite u njegov.
Ne pokusavajte ga uvjeriti u suprotno vec ako on prica gluposti, pricajte sa njim isto gluposti. Znam da zvuci ludo.

Sad ja neznam u kojem stadiju je tvoj djed. ako je koliko toliko jos normalan naravno da morate znati dali je sad *normalan* ili nije.
Kuzis?

Uglavnom takvi pacijenti trebaju puno razumjevanja.
Ako stalno trazi novcanike. Kupi par istih, stavi u njih po par kuna pa kad trazi uvijek ce naci jedan.
Nekima su vazne torbe, neke zene stalno vuku lutke, neke stalno ciste pa nose cijelo neke krpe sa sobom.

Uglavnom mi ih nesprijecavamo u takvim stvarima.

12. Minnie Mouse - View this post online

14.08.2009. 18:46:31

boba, znam da on nije svjestan da udara baku, poslje toga veli da on nju nikad nije udario. Inače, kad netko sa strane dođe, teško bi zaključio da je deda dementan: sve nas pozna, igra se s Katjom, aktivan je po kući (guli krumpire, pere suđe isl., to je radio cijeli život). Jedino što zna zaboraviti novčanik kad ide kupiti kruh, ili ne zna gdje je stavio naočale - a to su zaista sitnice za njegovih 90 godina. Međutim, kad ostane sam s bakom, i kad ona izađe van na poštu ili trgovinu - dočeka ju ljut, agresivan, svašta joj govori, ide rukama na nju da će ju udariti. Ona veli da ju po danu nije strah, ali kad ga po noći uhvati - e to je druga stvar.

Proguglat ću malo i o ovome što mi ti pišeš. Ali nije to jednostavno jer je deda zaista bar 50% vremena sasvim normalan. Evo ja sam cijeli dan danas bila tamo i sve sam mu objasnila: da mora ići vaditi krv radi lijekova koje treba uzimati, da ćemo zajedno ići kod psihijatra koji će mu pomoći da manje zaboravlja, da mu je to od dva moždana udara koja je imao itd. I bio je razuman da razumniji ne može biti. Pa ti sad meni reci... :ne zna:

Baka i dalje odbija poslati ga u dom, iako i doktorica opće prakse, i psihijatar kažu da bi to bilo jedino sigurno rješenje. Ja ga na silu neću slati, iako me užasno strah da baka ne strada u nekoj njegovoj agresivnoj epizodi. :nonosad:

MS, hvala i tebi na podršci. :cmok:

13. boba1983 - View this post online

14.08.2009. 22:18:28

Nisam doktor ali mogu ti reci koju terapiju mi najvecim djelom koristimo pa pitaj doktora.

Glavni sastojak lijeka je Acetylcholin. Kako se kaze na hrvatskom neznam ali kemijska formula je ACh.
Usporava demenziju ili je u najboljem slucaju zaustavlja neko vrijeme u trenutacnom stadiju.

Lijekovi :Aricept, Reminyl, Exelon. Oni su za pocetni stad demencije.
Srednji stadijum: Axura, Ebixa.

To je za ovu obicnu demenciju.

Ako se radi o vaskularnoj demenciji tu se daju drugi lijekovi.

Pitaj doktora pa cete vidjeti.
Ako imas pitanja slobodno pitaj. Mozemo i preko pp-a.

14. Suzy - View this post online

14.08.2009. 23:57:10

Quote MalaSirena
Minnie, ne znam kak da ti pomognem, jedino ti šaljem :dragi: i nadam se da ćete uspjeti naći neko rješenje kako da pomognete baki, a ne odmognete dedi. :dragi:


I jaisto ne znam ništa o tome, samo sam ti došla dati podršku :cmok: :dragi:

15. Minnie Mouse - View this post online

15.08.2009. 07:40:30

Quote boba1983
Lijekovi :Aricept, Reminyl, Exelon. Oni su za pocetni stad demencije.
Srednji stadijum: Axura, Ebixa.

Eto, dedi je prepisana Ebixa, ali tek smo ju jučer uspjeli nabaviti pa će od danas početi piti.
Hvala u svakom slučaju. Mi ćemo krajem tjedna opet k liječniku, ali ovaj put i deda ide pa ćemo vidjeti nakon testova kakva je situacija. :cmok:


» Mama-Mami Forum » Zdravlje muškaraca » demencija - koje institucije mogu pomoći?
28.01.2015. 21:07:37 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |