Ovo nije isprobano, ali mi lici na pravu Eszterhazy tortu, link je na madjarskom, ako zelis prevescu ti. Pogledaj link, kaze da je to originalni recept.
10 belanaca umutiti, dodati 300gr secera, 330gr oraha i 20 gr brasna. Od toga dobijemo 5 okruglih kora, pece se na 220C.
Krema:
0,5 dkg zelatin u prahu potopiti u 0,5dl hladne vode.
2,5 dl mleka, dodamo vanilin secer, 5 zumanaca i 120gr secera (sve se stavlja u zagrejano mleko), brzo mesati zagrejavaci i u to dodati otopljeni zelatin. Kada se ohladi umesati 300gr putera, 50 gr mlevenih oraha i 0,5dl konjaka.
Kore poprskati sa malo konjaka, pustiti da se upije, pa nafilovati sa 80% kolicine krema (sve osim poslednje kore. Poslednju gornju koru namazati sa zagrejanim pekmezom od bresaka.
Fondan:
Lagano zagrejati 300gr fondan mase i prevuci preko torte. Cokoladom u kesi za ukrasavanje iscrtati krugove na 2cm razmaka i nozem izvuci poznatu saru Eszterhazy torte.
Sa strane naneti umucenu slatku pavlaku i listice badema.
Link je na njemackom - ovo je moj prevod (hocu i ja spec. zahvalu :mrgreen: )
Esterhazy torta se pravi od ljesnjaka!
bjelance 240 gr
secer 197,5 gr
mljeveni ljesnjaci 200 gr
brasno80 gr
njemacka slasticarska krema 300 gr (biti ce kasnije objasnjeno kako se pravi)
Ulupati bjelance i secer u saum, dodati brasno i ljesnjake (pomijesati prvo brasno i ljesnjake, pa onda sjediniti sa saumom), iscrtati/izspricati (iz vrecice) 5 kora d=23 -25 cm debljina oko 0,5 cm i peci ih na 200 C 10ak min.
Jednu koru (koja ide na vrh) aprikotirati, a zatim premazati sa tecnim fondanom (sigurno imas, a ako nemas napravi ga tako sto ces u staub secer dodati malo vode da se dobije tecna masa kojom mozes presvuci koru), tecnom cokoladom nacrtati tipicnu mustru. Ostaviti koru da se na miru osusi.
Njemacka slasticarska krema (inace se na pravi tako, no radi jednostavno sti ja bih uzela ovu varijantu sa kupovnim pudingom)
Uzeti 0,5 l mlijeka, 2 vrecice pudinga od vanilije (znaci 2x vise nego sto trebas, skuhati, dodati zumanca (ili ne...to nije nuzno, to je samo da potrosis zumanca ukoliko koristis cijela jaja), umutiti 250 gr putera sa 150-200 gr staub secera tako da bude pjenasto i dodati u ohladjenu kremu...
Ako znas sta je prava njemacka slasticarska krema...onda primjecujes da se kao prvo ne pravi Crème Patissière, nema zelatina, nema ulupanog slaga...ali nema veze. U pravu Esterhazy tortu ide i onako francuska poslasticarska krema, ali ona je (meni) prejaka, a i po autoru ovog teksta isto, pa je onda ova krema neka urstenica izmedju te dvije.
Tortu premazati i ostaviti 1-2 dana, tada kore postaju mekane. Ovo nisam probala - samo prevodim sta pise u receptu :)
P.S.
Stafnova-mamo ti govoris madjarski...to mi je uvijek bilo nekako, kao SF, jezik koji je nemoguce nauciti :) bas ti se divim!
A ona torta na tvom linku izgleda... :klanj:
A ja pročitala naslov Ecstazy recept :()) :()) :bang: pa došla vidjeti koji je sad to vrag!!
Vrućina mi vudrila u glavu pa očito slova brkam :hihi:
:hihi: :hihi:
u milleniumu u boskovicevoj jedn od finijih kolaca se zove eliksir
moj najbolji prijatelj je bio svjedokom kad je jedna eminentna i stvarno draga dama i pjevacica i zvijezda zamolila najubljim glasom na svijetu (narucujuci kolace) - 'molim vas jedan ectazy', a pola slasticarne (ionako su buljili u nju) palo na pod od smijeha
moj najbolji prijatelj je bio svjedokom kad je jedna eminentna i stvarno draga dama i pjevacica i zvijezda zamolila najubljim glasom na svijetu (narucujuci kolace) - 'molim vas jedan ectazy', a pola slasticarne (ionako su buljili u nju) palo na pod od smijeha
Ko to, je l' Josipa?
:lool:
nije
punasnija plavusa, ne bih napisala ime, mislim da joj snaha cita forum :mrgreen:
P.S.
Stafnova-mamo ti govoris madjarski...to mi je uvijek bilo nekako, kao SF, jezik koji je nemoguce nauciti :) bas ti se divim!
I tako dodjem ja u Budimpestu da radim i da zivim i shvatim da retko ko prica bilo koji strani jezik, svi su znali madjarski. Sta cu, priklonim se vecini i naucim koliko sam mogla, prezivljavanja radi. :mrgreen:
P.S.
I tako dodjem ja u Budimpestu da radim i da zivim i shvatim da retko ko prica bilo koji strani jezik, svi su znali madjarski. Sta cu, priklonim se vecini i naucim koliko sam mogla, prezivljavanja radi. :mrgreen:
Po pravilu na bjelance otpada 60% tezine jajeta (ovako u gramima se daje zbog tacnosti, jer se ne zna koliko je koje jaje tesko...) mozes racunati ~ da je 1 bjelance = 30 gr, kod jajeta prosjecne tezine (znaci jaje=50 gr).
Dee-dee mozes li nam reci koji je provereni recept i sta su zackoljice ili trikovi u izvedbi (imam u nedelju u S. vrticu neku proslavu za koju treba da odnesem tortu, pa bih probala sa Eszterhazy)?
Ja sam pravila duplu mjeru (ovde sam napisalaobicnu mjeru), ali evo recept koji sam smuckala :hihi:
Kore:
10 jaja
20 kasika vanilinog secera
3 solje proprzenih i mljevenih badema
1/4 solje cjedjenog limuna ili narandze
1/2 solje brasna.
Umutiti bjelanca sa secerom, dodati brasno, citrus pa bademe. Mjesati varjacom i izliti u plehove za pecenje (ja sam koristila po dva i onda rasjecala kore). Rernu zagrijati na 200 stepeni, smanjiti na 150 i kore peci dok ne porumene (oko 45-50min zavisno od rerne).
Preljev od dzema: 2 supene kasike dzema od kasije i 1 kasiku vode zagrijati ( ne smije prokljucati) i mjesati dok s ene dobije glatka masa. Isjeckati 100 g badema na listice. posuti ih sa malo konjaka i dodati 3-4 kesice vanil. secera. Proprziti na laganoj vatri da dobiju zuckastu boju.
Fil:
10 zumanaca, 2 kesice van. secera, 2-3 kasike konjaka, 2 solje mlijeka, 2 solje secerea u prahu.
Umutiti v. secer i zumanca, dodati mlijeko i konjak, te sve kuhati na pari ili laganoj vatri (zavisno od serpe u kojoj se kuha, ako je sa duplim dnom oda ne treba na pari).
umutiti puter (250g0 sa secereom u prahu i dodati u ohladjenu kremu.
Kore premazati dzemom, posuti bademima i filovati kremom. Ukrasiti po zelji.
(ja sma mazala svaku drugu koru, usutini ocjenite kako vam odgovara)
Nazalost nemam presjek torte ali je konacna verzija izgledala ovako :mrgreen: